Polyurea

Vad är Polyurea?

Polyurean är en snabbhärdande tvåkomponents produkt som har utvecklats i USA sedan 1980-talet. I Europa har användandet av Polyurea ökat markant sedan början av 2000-talet tack vare Polyureans egenskaper och ekonomiska fördelar. Polyureans mest unika egenskaper är att den är snabbhärdande (5-15 sekunder), flexibel (300-700%), slitstark och portät.

Egenskaper hos polyurean

Polyurea är den senaste tekniken inom slitskydds/korrosionsskydds-lining/coating. Polyurean är en snabbhärdande tvåkomponentsprodukt som består av en Isocyanat och en Polyamin och har funnits i nuvarande form sedan 1990-talet. Den är mest känd för att vara en snabbhärdande produkt, oftast under 20 sek.

De olika varianterna innehåller generellt inte heller lösningsmedel eller flyktiga organiska lösningar (VOC). För att spruta den mest högkvalitativa Polyurean behövs en två komponents högtrycksspruta som även förvärmer materialet till 65-80°C. Vanligtvis sprutas Polyurea i tjocklekar mellan 2-4 mm för korrosionskydd, och 4-15 mm som slitskydd.

Produkten används också för att dämpa ljud. Produkten är främst avsedd för större projekt/ytor och kan användas på stål, betong, textil eller trä.Rätt förarbete och primer är väldigt viktigt. En stor fördel är att produkten är i stort sett okänslig för fukt och kan appliceras i temperaturer mellan minus 10 grader till plus 50 grader.

All lining och coating kräver en konstruktion som möjliggör att man kan applicera coating/liningen. För gummi/polyurea skall EN 14879-1 följas för att kunna utföra en godkänd lining.

Användningsområden

Polyurean kan fås i många olika blandningar för att passa olika ändamål:
- Livsmedelsgodkända blandningar
- Dricksvattengodkända blandningar
- Extremt slitstark
- Hårdhet från 60 shore A till 50 shore D
- Antistatiska varianter
- Elastiskt / flexibelt
- Extremt snabbhärdande
- Kemisk resistenta varianter
- Tak
- Golv som garage, inomhusparkeringar, idrottshallar, inomhusgolv m.m.
- Fogar

Tekniska specifikationer

Här kan du läsa de tekniska specifikationer som finns för respektive blandning av Polyurean.

Video om Polyurea